Dora G.

 

 

Wat doet iemand die op een dag een oude koffer vind op straat? Het overkwam Greet Pauwels en ze maakte er een theatervoorstelling van. De voorstelling is gebaseerd op documenten die actrice Greet Pauwels vond op straat. Ze probeerde het verhaal van de mensen achter de documenten terug samen te stellen. Naast het theaterstuk heeft de actrice ook een boek geschreven waarin ze het verhaal van Dora G. vertelt. Dit alles kadert in haar eindwerk.

Beide recensies vertellen over het ontstaan van het verhaal. Hoe actrice Greet Jacobs documenten vindt op straat en de weg die ze aflegt om de informatie te verzamelen. De recensie van concertnews legt meer nadruk op de Joodse afkomst van het hoofdpersonage en de vooroordelen waar ze mee te maken krijgen. Beide vinden dat het stuk wel wat spanning mist en voor een deel bestaat uit een samenraapsel van banaliteiten.

De recensie van Theaterkrant gaat dieper in op de acteerprestatie en vindt de vertaling van het Franstalige gedeelte storend voor de voorstelling. Aangezien het gaat om eenvoudige zinnen is de vertaling volgens hen niet zinvol. Concertnews vindt het echter een stevige boterham Frans en vraagt zich af of het niet te moeilijk is voor leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar.

Theaterkrant heeft een uitgesproken mening over de acteerprestatie van Jacobs waar dit in Concertnews niet aan bod komt. Zij besteden meer aandacht aan de opbouw van het verhaal. Theaterkrant beschrijft Jacobs als geloofwaardig, grappig en soms een beetje te geobsedeerd. Over het algemeen zijn beide recensies positief over het stuk.

Persoonlijk treed ik de mening van Theaterkrant bij wat betreft het enthousiasme en de gebetenheid waarmee Jacobs het verhaal brengt. Het is duidelijk dat zij met veel plezier de levens van deze mensen heeft uitgespit. Hierdoor kan ze het verhaal zeer enthousiast brengen. Toch bleef ik een beetje op mijn honger zitten over de inhoud van het stuk. Het is op sommige momenten een opsomming van data en gebeurtenissen wat soms langdradig wordt.

Wat het stuk voor mij interessant maakt, is het feit dat het gaat om een bestaande situatie. Het maakt dat de bezoeker het gevoel heeft een voyeur te zijn. Toch mogen de verschillende karakters sterker worden neergezet zodat er meer variatie in de voorstelling komt. Wanneer een leerkracht dit stuk met leerlingen bezoekt, is het belangrijk hen zeer goed voor te bereiden zodat zij de verhaallijn kunnen volgen. Dan is het Frans in de voorstelling zeker net storend.

Bronnen: 

van der Weijden, M. (2 april 2015). Een fascinerende zoektocht naar gevonden levens. Opgeroepen op 10 november 2015, van Theaterkrant: https://www.theaterkrant.nl/recensie/dora-g-15/.

Hertogs, B. (19 november 2015). Recensie Dora G. Opgeroepen op 10 november 2015, van Concertnews: https://www.concertnews.be/recensietonen.php?id=2935&kop=Dora%20G&waar=HetPaleis.

 


 

Wind mee, is wind tegen als je de andere kant op wilt.