Oom Wanja

Wanneer de andere personages erbij komen, wordt duidelijk dat het stuk een diepere betekenis heeft. Oom Wanja probeert samen met de dokter te ontsnappen uit het moedeloze leven en ze storten zich op vodka wat hen al snel in hogere sferen brengt. Oom Wanja’s nichtje Sonja is stapelverliefd op de dokter maar durft haar gevoelens niet te uiten.
Wanneer Sonja’s vader en zijn veel jongere vrouw op het landgoed komen wonen, wordt de situatie nog neteliger. De dokter heeft duidelijk gevoelens voor de jonge vrouw. Maar iedereen blijft in dit stuk de hele tijd rond de hete brij draaien. Iedereen in het huis is op zoek naar antwoorden en naar de zin van het bestaan maar erover communiceren lukt niet. De hunker naar liefde is voelbaar.
Podi-art is kritisch over de acteerprestatie van Oom Wanja. Door zijn slechte vertolking van een dronkaard is de vertoning soms een ietwat bevreemdende ervaring. De prestatie van Matthias Sercu als dokter wordt wel erg gesmaakt. De recensie is wel positief over het behoud van de oorspronkelijke elementen en het thema dat dankzij goede lichttechniek en een mooi scenebeeld tot zijn recht komt.
De Engelenbak spreekt vooral over het overbrengen van de verveling van de personages. Of hoe een stuk over verveling daarom niet vervelend hoeft te zijn. In het stuk wordt gezongen maar zelfs dat doorbreekt de sleur van het leven niet. De prestaties van de acteurs dragen er volgens deze recensie toe bij dat het stuk interessant blijft. Het stuk doet het oorspronkelijke stuk alle eer aan.
Persoonlijk vond ik het stuk op sommige momenten verwarrend. De relaties tussen de personages waren niet altijd heel duidelijk. De gevoelens werden wel op een overtuigende manier overgebracht. De onmacht om iets te kunnen veranderen aan hun situatie of de onwil? De stilstand van hun levens werd mooi in beeld gebracht. Terwijl een personage op de voorgrond trad voor een monoloog, stonden de andere personages stil op de achtergrond. Het effect hiervan vond ik verbluffend. Het stuk maakt iets los. Het laat de kijker nadenken over waarom mensen gewoon blijven toekijken en geen actie ondernemen. Het houdt een spiegel voor over onze eigen manier van leven en handelen.
Bronnen:
(10 november 2015). Vrolijke levensmoeheid-'Oom Wanja'-. Opgeroepen op 12 feburari 2016, van De engelenbak: https://deengelenbak.wordpress.com/2015/11/10/vrolijke-levensmoeheid-oom-wanja/.
Van de brul, S. (12 november 2015). Recensie: Oom Wanja/ De Spelerij. Opgeroepen op 12 februari 2016, van Podiart: https://www.podi-art.be/nl/303/77611/Recensie-Oom-Wanja---De-Spelerij.
Wind mee, is wind tegen als je de andere kant op wilt.