Literair evenement
Boekenbeurs 2015
Op vrijdag 6 november trok ik met mijn kinderen naar de Boekenbeurs in Antwerpen. De grote drukte bleef vandaag uit waardoor het aangenaam kuieren was. Al snel was het duidelijk dat de kinderboeken in de kijker stonden. Op verschillende stands stonden deze boeken extra in de verf. Ook waren er verschillende activiteiten voor kinderen om op een actieve manier bezig te zijn met verhalen en boeken. De aankleding van de beurs was dan ook gericht op kinderen.
Ik bezocht een interview met Joke Van Leeuwen. Ze werd geïnterviewd over haar nieuw boek "De Onervarenen". Het was interessant om het boek te leren kennen via interviewvorm. Wanneer een schrijver zelf over een boek komt vertellen, wordt het al snel een saaie monoloog. Dat was hier niet het geval. De interviewer liet de auteur linken leggen met de gebeurtenissen in het boek en haar persoonlijke ervaringen. Het boek speelt zich af in het midden van de 19e eeuw waar de moeder van Odille een weefgetouw gebruikt. In het boek wordt er met veel respect gesproken over handenarbeid. Het weefgetouw heeft voor de auteur een belangrijke waarde. Haar grootmoeder was ook een fervent wever en het handenwerk zat dus ook bij haar in de familie.
Hieraan werd ook het proces voor het schrijven van een boek gekoppeld. Joke vertelde over de manier waarop haar boeken tot stand komen. Ze vertrekt vanuit bestaande situaties en maakt hier een eigen verhaal van aangevuld met haar eigen ervaringen. Zelf verhuisde ze op haar 13e van Nederland naar België en weet daarom goed hoe het voelt om nieuw te zijn in een land. De taal is vreemd en niet iedereen heeft altijd evenveel geduld. Ze ervaarde dit zelf tijdens haar schooljaren. Voor haar zijn mensen die in een nieuw land terechtkomen "onervaren en nieuwgeboren". Vandaar ook het titel van haar boek.
Daarnaast heeft zij ook ervaring met het opvangen van oorlogsvluchtelingen en komen deze dan ook steeds terug in haar romans. Ze probeert de verhalen van de vluchtelingen te bundelen en de gevoelens tot hun recht te laten komen in haar boeken. Ze zegt verder geen enkele boodschap te hebben met haar boeken. Toch zal ze onrechtstreeks de mensen gevoeliger maken voor de vluchtelingenproblematiek en ook de andere kant van de medaille laten zien.
Het interview was een zeer fijne ervaring omdat Joke een zeer gedreven verteller is. Nergens werd het saai of waren de vragen niet correct. Ze zorgde er zelf voor dat ze de informatie kon vertellen die ze kwijt wou. Ik kijk ernaar uit om een boek van haar te lezen. Nu ik haar achtergrond ken, ben ik er zeker van dat ik het boek vanuit een ander perspectief kan bekijken. Het feit dat de fictie overgoten wordt met een saus van realistische ervaringen is zeker een pluspunt. Dit komt de geloofwaardigheid van het verhaal ten goede.
Favoriete stand
Deze stand sprak mij het meeste aan omdat hij heel licht en ruim was. Alles was uitgevoerd in hout wat een heel warm gevoel gaf. De indeling van de stand was heel duidelijk. Overal hingen grote borden met de aangeboden genres. Deze stand werd met veel gevoel voor kleur ingericht. Boeken met dezelfde kleuren werden zoveel mogelijk samengezet wat zorgt voor structuur en rust. Aan de kassa waren grote affiches opgehangen van boeken die momenteel in de boekentop 10 staan. Het boek van Anthony Doerr heb ik zelf ook gekocht maar nog niet gelezen.
De boeken van Gayle Forman kregen hier een prominente plaats. Zelf las ik van haar ook enkele boeken en het is zeker een aanrader voor jongeren. Ook de kleurboeken voor volwassenen blijven een topper. Op basis van de inrichting van de stand kan worden verondersteld dat het om een grote uitgeverij gaat. Wanneer ik verder zoek, merk ik echter dat het slechts gaat om een onafhankelijke distributeur opgericht in 2012. De stand zal dus mede gesponsord zijn door de verschillende uitgeverijen.
Op de stand komen alle genres aan bod zowel voor volwassen als voor kinderen en jongeren. Ook kookboeken blijven het nog altijd goeddoen en kunnen ook in deze stand niet ontbreken. Opvallend in deze stand vond ik de boeken voor baby's en aanstaande moeders een thema dat in andere standen niet aan bod komt.
Na een vermoeiende dag moeten we toegeven dat we weer genoten hebben van dit dagje boekenbeurs. Iedereen heeft een cadeautje voor onder de kerstboom en kan weer even verder met z'n leesvoer. Zelf kocht ik een heel leuk boekje over de Nederlandse taal. Rechts is waar de duim links staat is een boekje van José Vandekerckhove dat zeker nog van pas kan komen in mijn opleiding en mijn lessen. Het bespreekt 33 beschouwingen over het Nederlands en over taalgebruik op een heel beeldende en grappige manier.
Wind mee, is wind tegen als je de andere kant op wilt.