Schepping: Noorse mythe
Zoals Christenen het verhaal van de Schepping van de wereld door God hebben, zo hadden ook de Vikingen hun scheppingsverhaal.
In het begin was het universum verdeeld in twee delen gescheiden door een grote kloof. Het eerste deel bestond uit vuur en werd bewoond door vuurreuzen. Hun leider was Surtur. Het andere deel bestond uit ijs.
In het ijsgedeelte leefde een koe, Audhumbla genaamd. Zij likte steeds aan het ijs, haar bron van voedsel. Door het ijs te likken bevrijdde ze de ijsreus Ymir, die door Audhumbla ook meteen voedsel had, namelijk haar melk. Als hij iets pittigers wilde, ging hij naar de rand van de kloof, stak zijn hand omhoog zodat het roet van de vuurwereld erop bleef hangen en likte dit af.
Uit de oksel van Ymir werden drie kinderen geboren: Odin, Vili en Ve. Volgens andere verhalen likte Audhumbla een andere reus, Búri, vrij uit het ijs en zou deze reus de stamvader van alle goden zijn. Uit hem zou de reus Borr zijn voortgekomen die samen met de reuzin Bestla drie zoons kreeg: Odin, Vili en Ve. Zij zijn de drie eerste goden. Hiervan is Odin de bekendste. Deze drie doden Ymir en scheppen met zijn lichaamsdelen de "Wereld" - van zijn wenkbrauwen maken ze bergen, van zijn schedel maken ze de "hemel".
Zij deelden de wereld op in enkele delen: .
· Asgard was het domein van de goden.
· Midgard was de woonplaats van de mensen.
· Jotunheim was het domein van de reuzen.
· Hella is de plaats waar de doden naar toe gaan.
· Voor de gevallenen in de strijd is een aparte plaats, de Hal van de Uitverkorenen, ofwel het Walhalla.
Het motief in deze mythe is de opoffering van Ymir. Dankzij zijn dood kan de wereld verder ontwikkeld worden. Het is een teken van onvoorwaardelijke liefde voor zijn volk.
De vergelijking van de mens met natuurverschijnselen is mooi beschreven. De wenkbrauwen als bergen en de schedel als hemel. Het scheppingsverhaal in deze mythe focust op het ontstaan van het heelal waar ons scheppingsverhaal vertelt over het maken van de mens. In deze mythe is er plaats voor meerdere werelden. Er is overeenstemming met de Griekse mythologie behalve het land van de reuzen. Dit komt bij de Grieken niet aan bod.
Het is een interessant verhaal om te gebruiken als alternatief scheppingsverhaal. Het is eenvoudig geschreven en de lezer kan zich iets voorstellen bij wat er gebeurt. Het is bruikbaar in een klas om verder te bespreken en vergelijkingen en verschillen te zoeken met Griekse mythen.