Erebos

Op de school van Nick gedragen zijn vrienden zich erg vreemd. Wanneer hij merkt dat er stiekem een cd wordt doorgegeven, wordt Nicks geduld op de proef gesteld. Tot hij zelf een exemplaar krijgt van een klasgenote. Het spel kan beginnen!

Erebos is een virtueel spel waarin krijgers het tegen elkaar opnemen in duels om een hoger level te kunnen bereiken, maar ze krijgen maar één kans. De bode kan de spelers belonen, straffen of een opdracht geven. Hoe ver gaan ze in het uitvoeren van de opdrachten? Watson, de leraar Engels, ziet echter dat er op school allerlei vreemde dingen gebeuren. Leerlingen zijn vaker afwezig, zijn niet uitgeslapen en op een dag wordt er zelfs een pistool gevonden binnen de schoolpoorten. Gaat het spel verder dan enkel de viruele wereld? En is het fietsongeval van Jamie echt een ongeluk? Kan Nick het spel op tijd stoppen en het fatale einde voorkomen?

Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Londen. Tijdens het verhaal brengt het hoofdpersonage veel tijd door op zijn kamer en op school. Daarnaast spelen de avonturen zich af in de computerwereld van Erebos waar de klasgenoten elkaar anoniem ontmoeten. De spelers van het spel weten van elkaar niet welk personage ze zijn. Dit zorgt voor een bijkomend spanningsveld. Het hoofdthema van het boek is de verslavende werking van games. Maar ook paranoia is altijd aanwezig. Wie is te vertrouwen, wie is wie, wie heeft een opdracht? Daarnaast gaat het boek over de kwetsbaarheid van vriendschappen. Wanneer iedereen in de ban is van het spel, bestaat vriendschap niet meer en is er enkel nog eigenbelang.

Ik koos dit boek omdat mijn zoon houdt van gamen en ikzelf hier niet zoveel ervaring mee heb. Dankzij dit boek begrijp ik waarom gamen zo verslavend kan zijn. Het boek had op mij hetzelfde effect. Ik kon het niet wegleggen omdat ik wilde weten wat er verder ging gebeuren in het spel. De lezer wordt meegezogen in een virtuele wereld waar het gevaar achter iedere hoek schuilt. Wat gebeurt er met het karakter en welke gevaren zal hij nog moeten trotseren? Het verhaal boeit vanaf het begin en de spanning wordt geleidelijk opgebouwd tijdens het spel.

De auteur heeft het taalgebruik van de jeugd zeer goed overgenomen. Op sommige momenten wordt het zelfs heel grappig verwoord. Vooral de passage wanneer Nick het heeft over de nerds van de klas en zijn vriend die met hen praat.

"Die twee waren zo niet-cool dat Colin ze consequent 'de breitantes' noemde. Breitante 1 was duidelijk te klein uitgevallen en wekte de indruk dat hij dat probeerde goed te maken met zijn enorm dikke kont, waar hij altijd aan liep te krabben. Het gezicht van breitante 2 verkleurde zodra je hem aansprak in recordtempo van bankhangerswit naar stoplichtrood. Elke keer weer. Was Colin van plan te solliciteren als breitante 3?"

Het feit dat het spel verder gaat in de echte wereld maakt het allemaal erg realistisch. De spelers moeten opdrachten vervullen om zo in de gunst te komen van de "bode" van het spel. Iedere speler bepaalt zelf of hij de opdracht zonder scrupules kan uitvoeren. Diegenen die last krijgen van hun geweten worden uit het spel gegooid. Het is een ijzingwekkend verhaal met een spannende ontknoping. Daarom is het een van mijn favoriete boeken. Het spreekt jongeren zeker aan omdat er veel spanning in zit. Zeker jongeren die zelf van gamen houden, zullen worden meegezogen door het verhaal. Ook het taalgebruik is zeer toegankelijk. De auteur gebruikt korte zinnen, en geeft goede beschrijvingen van hoe het spel eruit ziet en alle aliens en personages die aan bod komen worden volledig beschreven zodat het levensecht lijkt.

"Sarius duwt de deur open en stormt naar voren, ziet drie schorpioenen en zes, nee zeven krijgers. Kent hij ze? Geen tijd om beter te kijken, een van de schorpioenen laat net zijn tegenstander in de steek en komt op Sarius af. Sarius loopt achteruit en let erop dat zijn zwaard de kant van zijn aanvaller op wijst. Diens stekel is hooggeheven, zwaait van links naar rechts op zoek naar een slachtoffer. "

Voor mij is dit boek een ware ontdekking met een perfecte spanningsopbouw en een briljante ontknoping. Ik hoop nog veel mensen warm te kunnen maken om het zelf ook te lezen. Het verhaal geeft de lezer zeker stof tot nadenken over de invloed van games op jongeren. 

 

https://www.schooltv.nl/video/erebos-een-boek-van-ursula-poznanski/

 


 

Wind mee, is wind tegen als je de andere kant op wilt.