Paper towns

Margo en Quentin zijn als kinderen beste vrienden. Ze ontmoeten elkaar aan mekaars slaapkamerraam. Wanneer ze op hun 9de een dode man vinden in het park scheiden hun wegen.

Margo is dol op avontuur en mysterie. Ze verdwijnt regelmatig enkele dagen om dan met de ongelooflijkste verhalen terug te keren. Quentin daarentegen is een modelstudent die zich altijd aan de regels houdt.Tot Margo negen jaar later op een avond terug voor zijn slaapkamerraam staat en hem meeneemt in haar avontuur. De volgende ochtend is er echter geen spoor meer van haar.

Quentin probeert samen met zijn vrienden de aanwijzingen te ontcijferen en Margo terug te vinden. Maar het verhaal krijgt een onverwachte wending.

Bij aanvang van het verhaal zijn de hoofdpersonages 9 jaar. Daarna is er een sprong van negen jaar en zijn ze beiden 18 jaar en zitten in hun laatste jaar van de middelbare school. De rest van het verhaal speelt zich af tijdens de laatste veertien dagen van het schooljaar.

Tijdens het verhaal maken we kennis met de school van Quentin en Margo. Het verhaal speelt zich af in een Jefferson Park waar Q en zijn vrienden wonen. Ze komen dikwijls bij hem thuis om te overleggen of samen te spelen op hun favoriete game. Bij de zoektocht naar Margo komt Quentin op verschillende verlaten plaatsen in Orlando en nadien ook verder naar New York.

Het boek draait om de verdwijning van Margo en de zoektocht en het avontuur die daarmee gepaard gaan. Het geeft de broze relaties tussen jongeren weer en de fragiele vriendschappen die er ontstaan. Het boek gaat over hoop. Hoop dat Margo nog in leven is en ze haar zullen terugvinden.

Het boek bestaat uit drie delen, voorafgegaan door een proloog. In de proloog schetst de auteur de situatie van de 9-jarigen kinderen. In het eerste hoofdstuk wordt er een sprong gemaakt en wordt er dieper ingegaan op de levenswijze van beide 18-jarige kinderen afzonderlijk. Het tweede hoofdstuk gaat over de verdwijning van Margo en de zoektocht naar aanwijzigen. Het laatste hoofdstuk is de ontknoping waarin de vrienden samen de waarheid over de verdwijning ontdekken.

Het boek is een grote puzzel. De lezer probeert mee te denken met Quentin om de puzzelstukjes in mekaar te laten passen en het geheim te ontrafelen. Poëzie, en dan vooral een gedicht van Whitman, speelt een cruciale rol in de zoektocht. Het gedicht is een soort rode draad door het verhaal.

'Ik denk dat ik de hele tijd niets ga doen dan luisteren, schrijft Whitman, en dan is hij twee bladzijden alleen maar aan het horen: een stoomfluit...'

Omdat de ouders van Q beide psychologen zijn, krijg je ook een inzicht in het begrijpen van mensen en de kunst om een mens echt als “mens” te zien. Q probeert deze kennis mee op te nemen in zijn interpretaties van de aanwijzingen. Daardoor heeft het boek soms een filosofisch kantje.

'Hoe langer ik dit werk doe, hoe meer ik me ga realiseren dat mensen een goede spiegel missen. Het is zo moeilijk voor anderen om ons te tonen hoe we eruitzien, en zo moeilijk voor ons om anderen te tonen wat we voelen.'

Het lukt de auteur om de zoektocht op een veel diepgaander niveau te brengen dan enkel aanwijzigingen. Wie kent Margo echt? Wanneer weet je wat iemand voelt?

In het boek staan veel dialogen wat het aangenaam maakt om te lezen. Het zorgt ervoor dat de vertelde tijd en verteltijd samenvallen. De beschrijvingen die gebruikt worden zijn zeer duidelijk wat de verbeelding activeert.

Het boek is alles wat ik ervan verwacht had: spannend, meeslepend, met veel diepgang geschreven en met een onverwacht einde. Hoewel het einde open is, vormt dat voor het verhaal geen belemmering. De lezer mag voor dit boek wel iets ouder zijn aangezien het psychologisch aspect regelmatig aan bod komt en het iets meer maturiteit vraagt om ten volle te kunnen begrijpen. Ook het begrip paper towns vraagt iets meer inzicht. Maar voor 16+-ers is het boek absoluut een aanrader.

 

 

 

Wind mee, is wind tegen als je de andere kant op wilt. 

Maak een gratis website Webnode